Energiatodistus on pakollinen pientalojen myynnissä ja vuokrauksessa – Tiesitkö tämän?

Energiatodistus on nykyään tärkeä osa pientalojen kauppojen ja vuokrasopimusten tekoa Suomessa. Moni asunnonostaja tai -vuokraaja ei välttämättä tiedosta, että energiatodistus ei ole vain hyvä lisä tietopakettiin, vaan se on itse asiassa lain mukaan pakollinen asiakirja, jonka jokainen omakotitalon omistaja tai vuokranantaja on velvollinen hankkimaan.

Miksi energiatodistus sitten on niin tärkeä, ja mitä se käytännössä sisältää? Energiatodistuksen avulla pyritään edistämään energiatehokasta rakentamista ja korjausrakentamista sekä ohjaamaan kuluttajia valitsemaan energiataloudellisesti järkeviä ratkaisuja asumiseen. Se on tapa kertoa neliöiden lisäksi talon muista ominaisuuksista, kuten lämmitysmuodosta sekä arvio kulutuksen jakautumisesta eri energiaerien kesken.

Energiatodistuksessa annetaan asunnolle tai talolle arvosana asteikolla A-G, jossa A on paras mahdollinen luokka ja G huonoin. Arviointi perustuu laskennalliseen energiankulutukseen, joka puolestaan lasketaan rakennuksen ominaisuuksien, kuten eristeiden, ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän perusteella. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta, jonka jälkeen se tulee uusia.

Energiatodistusta laativan henkilön tulee olla lain vaatimalla tavalla pätevä. Voit hankkia energiatodistuksen esimerkiksi valtuutetulta energiatodistuksien laatijalta tai rakennusvalvontaviranomaiselta. Usein isännöitsijä tai kiinteistönvälittäjä voi auttaa sinua löytämään sopivan osaajan.

Vaikka energiatodistus on pakollinen myös vuokra-asunnoissa, siitä ei yleensä erikseen peritä maksua vuokralaiselta. Sen sijaan myydessä asuntoa ostaja saattaa edellyttää, että jäljelle jäävä todistuksen voimassaoloaika huomioidaan kauppahinnassa.

Muista siis, että pientalojen myynnissä ja vuokrauksessa energiatodistus on paitsi hyödyllinen myös pakollinen asiakirja. Se auttaa niin ostajaa ja vuokralaista kuin myös myyjää ja vuokranantajaa tekemään energiatehokkaita valintoja sekä tarjoaa läpinäkyvyyttä asumisen energiankulutukseen liittyen.

Energiatodistus on pakollinen pientalojen myynnissä ja vuokrauksessa – Tiesitkö tämän?

Energiatodistus on yhä tärkeämpi osa pientalojen kaupankäyntiä, sillä se auttaa sekä myyjää että ostajaa hahmottamaan rakennuksen energiatehokkuutta. Tämän lisäksi todistus on pakollinen niin pientalojen myynnissä kuin vuokrauksessakin. Mutta tiesitkö, mitä kaikkea energiatodistukseen sisältyy ja miksi se kannattaa hankkia jo ennen asuntokaupan aloittamista?

Energiatodistuksen avulla voidaan verrata eri rakennusten energiatehokkuutta ja arvioida niiden energiankulutusta. Todistuksessa ilmoitetaan rakennuksen energialuokka asteikolla A–G, ja mitä parempi luokka, sitä vähemmän talo tarvitsee lämmitysenergiaa.

Tiesitkö, että energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen myöntämispäivästä? Näin ollen todistus voi olla voimassa useamman asuntokaupan ajan. Todistuksen uusiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun rakennukseen tehdään merkittävä energiaremontti.

Energiatodistuksen laatija voi olla henkilö, jolla on pätevyys energiatodistusten tekemiseen. Energiatodistuksen laatija tarkistaa rakennuksen energiatehokkuuden kannalta olennaiset tiedot, kuten lämmitysjärjestelmän ja eristeet. Tämän perusteella hän määrittää rakennuksen energialuokan ja antaa suosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energiatodistus on pakollinen pientalojen myynnissä ja vuokraamisessa, ja sen puuttuminen voi olla kaupan este. Todistuksen hankkiminen hyvissä ajoin ennen asuntokaupan aloittamista voi nopeuttaa kauppaprosessia ja auttaa sinua saamaan paremman hinnan talostasi.

Miksi energiatodistus kannattaa siis hankkia pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä? Ensinnäkin, todistus antaa ostajalle tai vuokralaiselle luotettavaa tietoa talon energiankulutuksesta ja säästöpotentiaalista. Ostaja tai vuokralainen voi saada käsityksen siitä, mitä energiaremontin toteuttaminen maksaisi ja miten se vaikuttaisi asumiskustannuksiin. Toiseksi, energiatehokas talo voi olla houkuttelevampi ostokohteena. Monet ostajat arvostavat vihreitä valintoja ja haluavat minimoida asumisen ympäristövaikutukset.

Energiatodistuksen hankkiminen on siis sekä lain määräämä, että järkevä ja vastuullinen valinta. Todistus auttaa myyjää ja ostajaa löytämään yhteisen sävelen energiatehokkuuteen liittyvissä kysymyksissä, ja samalla se voi parantaa talon arvoa ja kiinnostavuutta markkinoilla. Jos omistat pientalon ja suunnittelet sen myyntiä tai vuokrausta, varmista, että hankit energiatodistuksen ajoissa!